В сряда стартират изложенията ЕКСПОМЕБЕЛ и Архитектурно-строителна седмица

За първи път се провежда и АТЕСТ ЕКСПО, посветено на едрата строителна техника и механизация

Ако трябва да определим с една дума сектор „Строителство“, то тя е „устойчивост“. Въпреки  глобалните събития през последните години, българският строителен бранш демонстрира хладнокръвие и баланс. Рационалното поведение съхрани сектора и създаде добра основа за подем. Подем, на който от 30 март до 2 април в Интер Експо Център ще сме свидетели на българското строително изложение Архитектурно-строителна седмица и новия формат АТЕСТ Експо, посветен на едрата строителна техника и механизация.

Последните месеци на 2021г. бяха белязани от ръст на строителната продукция. По данни на НСИ, през ноември индексът на строителната продукция нараства с 1.9% спрямо предходния месец. Тенденцията се запазва и през декември 2021г., когато показателят нараства с 1.4% спрямо 2020г. От данните може да се заключим, че браншът се възстановява. Показател за това е възходящият тренд в изложбения сектор и Архитектурно-строителна седмица. През последните години, провеждайки се на живо, изложението стана символ на устойчивостта.

„Осезаемият ръст на изложителите през тази година е отчетлив показател за възходящи процеси“, коментират организаторите от Интер Експо Център. Трендът се затвърждава и от тематичното обогатяване на изложението. От тази година Архитектурно-строителна седмица набляга отчетливо върху сегментите на едрата строителна техника и инвестиционните инструменти. За първи път ще се проведе АТЕСТ Експо. Форматът се реализира благодарение на дейното участие на Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ). Големите машини ще разгърнат потенциала си на над 10 000 кв.м.външни площи на комплекса. Организаторите на Архитектурно-строителна седмица създават и секция за инвестиционните инструменти, кредитирането и застраховането в строителството.

Иновации – тази ключова дума

Последните издания на Архитектурно-строителна седмица превърнаха изложението в платформа за представяне на иновации в сектора. Тук тази година ще видим Hörmann homee - модулна и гъвкава централа за управление на умен дом. Белият куб е с WLAN връзка, може да се позиционира навсякъде и позволява други модули бъдат свързани към него, според необходимостите на Smart Home. Предимствата си разкрива и програма за отчет на СМР, изчисляваща заработки на база извършените СМР от всеки работник, надници на акорд, база или час и дава още много ценна информация. Търсещите решения за фотоволтаични централи пък ще открият специално проектирани регулируеми стойки.

За създаването на енергоефективни сгради, ще открием цялостно решение за термомостовете Schöck Isokorb. Ще се запознаем и с последни модели покривни прозорци VELUX 3в1 и още иновации, позволяващи навлизане на максимално количество светлина в помещението, както и с ICF технология от изолиращи кофражни елементи и форми . За финалния щрих в банята погледа ще спира Grohe Allure – смесителят за баня – елегантен, деликатен и минималистичен. Ще бъде представен и специалният застрахователен продукт „Строителни и земекопни машини (Каско на машини)“ от Булстрад, създаден за строителни и земекопни машини.

Заедно с Архитектурно-строителна седмица и АТЕСТ Експо ще се проведе и ЕКСПОМЕБЕЛ. Изложението, посветено на мебелната промишленост, интериорния дизайн и обзавеждането

 

по един логичен начин затваря кръга на процесите в екосистемата, свързани с изграждането на сградите и съоръженията и тяхното финализиране.

Какво предстои в сектора на строителството ще разберем от 30 април до 2 март, благодарение на изложение Архитектурно-строителна седмица. Може да посетите форума, като си направите онлайн регистрация за свободен вход на сайта www.buildingweek.bg.